Pliiatsi jutud

Minu kogumise ajaluguStatistika...aastal 2012Huvitavaid fakteÜldine pliiatsi ajalugu Pliiatsi jutudPliiatsi luuletusedFakte pliiatsitootmisest Eestis

Ma olen konstruktor. Minu töövahendid on pliiats ja talent. Pliiatseid on mul nii palju kui kulub, aga talenti ei varasta kuskilt. (V.Tokareva "Tüütu tüüp”). Jüri Käosaar “Pliiatseid jätkub. Aga annet ja vastutustunnet?”  Edasi 28. 07.1978

************************

Oliver Kruuda: ...inimest eristab pliiatsist võime mõelda. Mõtlev inimene ei tohi olla kirjutusvahend teiste inimeste käes, et valget paberit täis sodida. PM 25.05.2010


************************

Tanel Raig: ...majandustarkvara saatis paberi ja pliiatsi ajalukku . 2010

 
************************

Iga ajakirjanik saab kaelakaardi ettenäitamise ja allkirja vastu militaarrohelise kolmnurkse seljakoti, mis on täis kingitusi. ... Seal on rindereporteri lahinguvarustus: märkmik, harilikud pliiatsid, pastakas, kilejope, pilotka ja mälupulk, mis on paigutatud ehtsasse padrunisse.
Manona Paris “Minu Moskva” 2011

*********************** 

Olari Taal: ...peale kõige muu on ajalugu näidanud, et kapokomisjoni liikmeteks ei pruugi alati sattuda “karbi kõige teravamad pliiatsid
EP 21.10.2011

**********************

Sestap ma ei imestanud ega pahandanud, kui Markus võttis väsinult seljakotist joonistusploki ja pliiatsi ning jäi mind väravahoone jahedusse ootama. Maret Nukke "Minu Jaapan. 23 vaadet Tõusvale Maale". 2011

************************

 

Dani Rodrik : Kuvand, mis jäi inimestele Friedmanist, on naeratav, pisike, tagasihoidlik professor, hoidmas kaamerate ees pliiatsit saates “Vaba valima”, illustreerimaks turu jõudu. Friedmani sõnul läks pliiatsi tegemisel tarvis tuhandeid, inimesi üle maailma - et kaevandada grafiiti, raiuda puitu, panna komponendid kokku ja turustada lõplik toode. Ükski keskne võim ei koordineerinud nende tegevust; see saavutati vabaturu ja hinnasüsteemi maagiaga. Üle 30 aasta hiljem toodetakse enamik maailma pliiatsitest Hiinas, kus on veider segu eraettevõtlusest ja riigi suunistest.

     Moodne Friedman võiks küsida, kuidas on Hiinast saanud pliiatsitööstuse keskus. Mehhikos ja Lõuna-Koreas on palju paremad grafiidi allikad. Metsavarud on rikkalikumad Indoneesias ja Brasiilias. Saksamaal ja USAs on parem tehnoloogia. Hiinas on palju odavat tööjõudu, kuid samamoodi on Bangladeshis, Etioopias ja paljudes teistes madala sissetulekuga riikides.

     Kahtlemata, enamik au kuulub Hiina ettevõtjate ja töötajate pealehakkamisele ja tugevale tööle. Kuid pliiatsilugu oleks poolik, jättes mainimata Hiina riigifirmad, mis tegid esialgse investeeringu tehnoloogiasse ja koolitusse, lõdvendasid metsamajanduspoliitikat, mis hoidis puiduhindu kunstlikult madalal, helded eksporditoetused; ning riigi sekkumine valuutaturgudele, mis annab Hiina tootjatele olulise hinnaeelise. Hiina valitsus on toetanud, kaitsnud ja ergutanud oma firmasid, kindlustamaks kiiret industrialiseerimist ning seeläbi muutes üleilmset tööjaotust enda kasuks.

     Friedman ei oleks neid riigipoliitikaid heaks kiitnud. Kuid kümned tuhanded pliiatsitehase töötajad Hiinas oleks jäänud ilmselt vaesteks talupidajateks, kui riik poleks andnud turujõududele müksu, et saada tööstusele jalad alla.
ÄP 24.11.2011


********************* 
 

Kes IKEAs käinud, teab, et seal on kasutusel erilised lühikesed pliiatsid. Need on pärit sellest ajast, kui asutaja Ingvar Kampard tuli mõttele osta firmasse pliiatseid, et ostjad saaks mõnuga oma ostunimekirja teha. Aga kokkuhoidlik, nagu ta on, teatas ta mõistagi ostujuhile, et pliiatsid olgu odavad.
Kui ta ostujuhiga pliiatsite pakkumise üle vaatas, polnud ta nendega üldse rahul.
“Miks see pliiats nii pikk on, ja miks see roheline on?”
“See on kõige tavalisem pliiats. See on Rootsi standart,” vastas ostujuht.
“Ikkagi, miks nii roheline, ja miks nii pikk?”
“See on Rootsi standart.”
“Aga miks meil seda Rootsi standardit vaja on?!”
Kampard võttis pliiatsi ja murdis selle pooleks. “Nüüd on ühe hinnaga kaks pliiatsit. Kaks korda lühem ja ilma lakita, see on IKEA standart.”
Director NR 6. 2011


  
*********************
 

Sten Argos: Kui inimene on tubli ja töökas ja peab firmat hobi korras, siis andku minna, kui see põhitööd ei sega. Aga kui ta ei ole kõige teravam pliiats , siis – ei! 
Director NR 11. 2011

 
*********************
 

See juhtus aastaid tagasi, kui Eesti Patendiameti peadirektor Matti Päts külastas Ameerika Ühendriikide Patendiametit.

    Ühel juhtkonna vastuvõtul küsis Matti Päts, et kas keegi kohalolijatest ka teab või tunneb mõnda Eesti patendivolinikku? Pärast pikaleveninud pausi lõpuks üks kohalolijatest ütles, et teab ühte raskesti hääldatava nimega patendivolinikku, kelle nime ta ei oska öelda.......aga ta kogub pliiatseid!


********************

Eestis kuuleb tihti kriitikat, et valitsus või ametnikud ei suuda Brüsselis
meie huvide eest seista ja meil ei ole n-ö oma teemasid, mida vedada. Samas
kirjeldate oma töös, kuidas sellised teemad võivad kaasa tuua selle, et
teised panevad su jutu ajaks "pliiatsi käest".
"Kas Brüsselis on võimalik Eesti asja ajada?
Arko Oleski intervjuu Merje Kuusega"
PM ak 31.03. 2012


*******************

Põlva pliiats 01.04.2012 - aprillinali

 Uitmõte viis suurte tegudeni

Lootuskiir Hiina turule pääseda hakkas paistma siis, kui metsamajanduse konsulent Kalle Peterson võttis mõtiskleda, mida teha arutult kasvavate küttepuuvirnadega. Kuna mehel oli kodus kuurinurgas olemas vana puurpink ja traaditõmbamismasin ning samas kuuri kõrval virn lepatüvesid, otsustas ta olemasolevad vahendid ühendada.

 „Tegin mõned rakised lisaks, muretsesin pisut lisatooret ning peagi vinnasingi esimesed pliiatsiterad lepatüvedesse. Said sellised head ja suured pliiatsid, mis sobilikud vägilaste joonistusvõistluste korraldamiseks. Et mõnedes Hiina provintsides tegeldakse just sama harrastuse populariseerimisega, siis nii need asjad vaikselt susisema hakkasid,“ meenutas Peterson.

 Kui esimene partii pliiatseid valmis eranditult käsitööna, siis nüüdseks on Väike-Veerksusse püstitatud tootmishoone, kus on ametis viis inimest. Valdavalt tegelevad nad pakendamisega ja kaubapartiide ettevalmistamisega, sest kogu tootmisprotsess ise on automatiseeritud.

Põlva Koit 31.03.2012

Siin need pliiatsid siis on:  

Paremakäepliiats

 
  

Vasakukäepliiats

 
****************************

Müüt valgekraede tööst

 

Suurem osa valgekraesid kannab valget kraed, aga töötavad nad ikkagi tehases.
Puurpingi käitamise asemel veavad nad paberil pliiatsit või menetlevad taotlust või trükivad klaviatuuril. Ainus määre, mille nad peavad õhtul riietelt maha pesema, on lõunaks söödud kiirtoidu rasvaplekid.
S.Godin "Asendamatu asjapulk" ÄP 2012

 

**************************

Vaid üks raamat  voodipeatsi lähedal maas. Raamat on voodi kõrval lahti, selg ülespidi. Arthur Hailey "Aeroport", loeb Heili kirillitsas. On näha, et lugeda on jäänud veel väga vähe, võib-olla paarkümmend lehekülge. Heili mäletas oma kunagisest lugemisest seda tihedat teost päris hästi. Eelkõige mäletas ta peategelast, lennujaama ülemat, kelle nimi oli vist Mel ja kelle meeletu töösse pühendumine ei lasknud tal elada oma isiklikku elu. Heili loeb järelsõna. Ja siis teeb midagi, mida ta tavaliselt ei tee. Ta võtab kotist pliiatsi ja tõmbab võõra raamatu järelsõnas alla read: "Hailey tegelasi ei ühenda tihtipeale miski muu, kui et nad on kõik mingitmoodi tähtsad osalised ainult pealtnäha juhuslikus sündmuste ahelas." Võtab Georgi laualt kollase post-it-kleepsu ja paneb selle allajoonitud kohale järjehoidjaks.
Tiit Pruuli "ANTILIIBANON 2011" 2012

*************************

Onu Raivo

Ma ei suutnud kunagi ära imestada, kuidas Raivo käsi ja pliiats nii vabalt jutustades pilte suutsid tekitada.
Raivo jäi kuni lõpuni pliiatsi ja paberi inimeseks, arvutid ei olnud tema ande jaoks veel piisavalt intuitiivsed.
Valdo Randpere EP 18. juuni 2012

************************

“Just minu pingi kohal käis seinalaud sedasi lahti, et sealt pääses seinavahesse ja edasi koridori. Kui igavaks kiskus, tegin tunnist sääred.
 Enne vahetunnikella ronisin vaikselt tagasi ja kui õpetaja märkas küsida,  kus ma vahepeal olin, seletasin, et otsisin pingi alla kukkunud pliiatsit,” selgitas Joosep Tootsi ja Tom Sawyeri aatekaaslane.
 Gunnar Press “Aavo Pikkuus, kurat rattasadulas” 2012

*************************
 

Eesti Patendivolinike Seltsi Suvekoolis 2012 Toosikannul Raplamaal moodustas koorijuht Veronika Portsmuth volinike segakoori ja tegi ka esimese kooriproovi.

Kuna ta kasutas sõnade ülesmärkimiseks ja “dirigeerimiseks” pliiatsit, siis mul õnnestus see suveniiriks omale saada....




*************************

Jonas leiab, et komponeerimine on nagu üks suur ja keeruline pusle, mis tarvis kokku panna. Muusikat kirjutada eelistab ta enda sõnul aga aina enam vanamoodsal kombel – pliiatsiga paberile. “Arvutist tulev heli võib su ära rikkuda, see ei pruugi alati olla akustilise pilliga täpselt sarnane,” põhjendab noor helilooja.

"Elust ja helidest vaimustunud" PM Arter, 07.07.2012
 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ANEKTOODID:

Professor kirjutab konverentsi jaoks ettekannet.
“Ega sa ei tea, kus mu pliiats on?” küsib ta naiselt.
“See on sul kõrva taga!”
“Mul on praegu kiire: vasta siis korralikult, kumma kõrva taga?”

 

Mees õiendab oma asja avalikus tualettruumis ära, kuid märkab siis, et kabiinis pole paberit. Ta koputab naaberkabiini seinale:
“Vabandage, ega teil paberit ole?”
“Ei ole, aga ma võin teile pliiatsi anda,” vastatakse talle.
 

 Arsti juures.
"Pean ütlema, et kahjuks on teil marutaud."
"Lubage mulle paberit ja pliiatsit."
"Soovite kirjutada testamenti?"
"Ei. Tahan kirja panna kõik need, keda hammustada tahan."

Ehitaja saeb kogemata oma kõrva maha ja see kukub viiendalt korruselt alla. "Hei, teie!” hüüab ehitaja mehele, kes parajasti mööda läheb. 
“Kas te näete seal kuskil mu kõrva?” 
Mööduja tõstab kõrva ja hüüab üles: “On see teie oma?”  
“Ei, minu kõrva taga oli pliiats,” vastab ehitaja.
 

Kontoritarvete poes pöördub klient müüja poole:
"Kas teil vihikuid on?"
"Ei!"
"Aga kaustikuid?"
"Ei!"
"Pliiatseid, pastakaid, sulepäid?"
"Ei!"
"Mis kurat siin toimub?! Andke kaebuste raamat!"
"Palun. See teeb 1.50."

"Teil on kleptomaania - vaimuhaiguslik kalduvus varastada," ütleb arst patsiendile.
"Kas võiksite sulepeaga mulle selle vastu mõne rohu välja kirjutada?"
"Enne andke mu pliiats tagasi".

Juku on klassis ja pillab kogemata pliiatsi maha. Ta vaatab laua alla ja näeb, et õpsil on kollased püksid jalas. Ta ütleb õpsile: 
Õpetaja, teil on täna kollased püksid jalas." 
Järgmisel päeval pillab Juku pliiatsi juba meelega maha ja ütleb: 
"Õpetaja, teil on täna rohelised püksid jalas." 
Kodus mõtleb õps: 
"Kurat, ta tüütab juba pükste jamaga mind ära vaatame, mis ta järgmine päev ütleb?" 
Järgmine päev pillab Juku jälle meelega pliiatsi maha ja ütleb: 
"Õpetaja, teil polegi täna pükse jalas!"

Savisaar jagas Riigikogus uhkeid pliiatseid, peal kuldtähtedega kiri: IGAVENE AU JA KUULSUS - PARIM RIIGIJUHT ON SAVISAAR. Kui riigikogulased pliiatsi ühest otsast ära teritasid, jäi järgi kiri: IGAVENE AU JA KUULSUS - PARIM RIIGIJUHT ON SAVI. Aga Savisaar näris harjumuslikult pliiatsi teist otsa. Tema pliiatsile tekkis: VENE AU JA KUULSUS - PARIM RIIGIJUHT ON SAVISAAR.

Üks kvantmehaanika loojatest on Erwin Schrödinger. Teooria loomise ajal juhtunud temaga järgmine lugu. Kevadel võttis Erwin Schrödinger paar nädalat puhkust, et segamatult oma teooriaga tegelda. Ta võttis kaasa kaks virsikut,paberi ja pliiatsi ning sõitis oma neiuga Alpidesse puhkama. Alpikülakeses üüris ta toa, pani seal oma alasti tütarlapse voodisse inspiratsiooniks, toppis virsikud kõrva, et segavaid helisid vältida, võttis enda ette paki paberit ja asus tööle. Schrödinger seisis raske ülesande ees - ta pidi välja töötama uue teooria ning samal ajal mitte jätma oma tüdrukut rahulolematuks. Kuid kokkuvõttes tuli ta mõlema ülesandega suurepäraselt toime.

Mööblivabriku direktor tuleb Pariisist komandeeringust    "Oh, millised naised seal on!" kiidab ta. "Nii targad! Istun kohvikus, kui äkki ilmub minu juurde kena seksikas tütarlaps. Mina prantsuse keelest aru ei saa, seepärast joonistab ta paberile pokaali. Tähendab, tahab juua. Pärast joonistab ta tantsiva paari. Noh, tantsime siis. Öö jõuab kätte. Tema võtab pliiatsi ja joonistab diivani. Huvitav, kust ta aru sai, et ma mööblivabriku direktor olen?"

 Kuidas saad sa teada, milline blondiin on ettekandjaks?
Tal on tampoon kõrva taga ja ta imestab, kuhu ta selle pliiatsi pistis...
 
Olnud kord füüsika-keemiateaduskonnal vaja mingit kallist katsevarustust ja läinud teaduskonna dekaan ülikooli haldusprorektori käest selleks raha nuiama.
"Kuulge," ei saanud prorektor aru, "milleks teile niipalju raha? Võtke matemaatikutest eeskuju - need ostavad ainult paberit, pliiatseid ja paberikorve. Või siis näiteks filosoofid - need ostavad ainult paberit ja pliiatseid."
 
"Juku, kuidas sa tohid õpetajat sinatada?!" vihastab õpetaja. "Kirjutad nüüd oma vihikusse kakskümmend korda järjest "Ma ei tohi õpetajat sinatada"!"
Juku võtab vihiku ja pliiatsi ning kukub sirgeldama. Mõne aja pärast ulatab Juku vihiku õpetajale.Õpetaja vaatab vihikut ning lausub: "Sa oled kahekümne korra asemel nelikümmend korda kirjutanud "Ma ei tohi õpetajat sinatada". Miks?"
Juku vastab muheledes: "Et sa rahule jääksid!"
 
Karu käib metsas, pliiats ja paber käes. Vastu tuleb hunt. Karu: "Hunt, tule täna õhtul kl 8 minu juurde, ma söön su ära."
Hunt: "Jah, karu. Tulen, kindlasti tulen."
Karu teeb hundi nime taha ristikese ja läheb edasi. Vastu tuleb rebane. Karu: "Rebane, täna kl 8 tuled minu juurde, ma söön su ära."
Rebane: "Just nii karu! Olen kohal." 
Karu teeb rebase taha ristikese. Läheb edasi vastu, tuleb jänes. 
"Kuule jänes, täna kl 8 minu juurde. Ma söön su ära." 
Jänes põrnitseb karule otsa ja käratab äkki: "Kuhugi ma ei tule! Sõida seenele!" 
"Ah, nii..." pomiseb karu. "No ma tõmban su nime siis maha."
 
Väike Mann teatab koolis õpetajale, et tema ema on rase.
“Aga su isa töötab ju juba 2 aastat Austraalias?!?” imestab õpetaja.
“Aga ta kirjutab emale tihti!” selgitab Mann.
“No see peab ikka kuradi pikk pliiats olema!” hüüab tagumises pingis istuv Juku.
 
Haigla. Haiglas on palat ja palatis on T?ernobõli mehed. Sisse astub valges kitlis mees. Mehed palatis rivistatakse üles, valges kitlis mehel on pliiats ja paber ja ta küsib järjest: 
- Teie pikkus ja kaal, palun!
Mehed ütlevadki järjest: 
- Meeter 70, 65 kilo... meeter 65, 55 kilo... meeter 60, 50 kilo...
Üks mees jääb vahele ja see hüüab:
- Doktor, te jätsite minu vahele!
Valges kitlis mees köhatab: 
- Mis doktor. Ma rohkem puutöömees.
 
Haiglapalatis lamab haige, kellel on torud suus ja ninas. Tuppa astub arst koos konsiiliumiga. 
Haige hakkab värisema ja hingeldama. 
"Mis teiega on?" küsib arst. "On teil raske rääkida?" 
Haige lõõtsutab ja teeb imelikke ?este. 
"Andke talle pliiats ja paber, las kirjutab," lausub arst.
Haige võtab paberi ja kirjutab vaevaliselt: 
"Astu vooliku pealt maha!"
 
Kiri särgil: Mu "pliiats" on hiigelsuur!
 
 
Kaks meest istuvad kupees, üks tukastab, teine lahendab ristsõnu, pliiats käes. 
Korraga küsib lahendaja: 
"Vabandage, kas te teate, mis on kõva piklik silindrikujuline asi, nelja tähega,lõpus kaks n-i?" 
"Muidugi tean, see on tünn." 
"Aa... Vabandage, ega teil kustukummi pole?
 
"Hallo,kiirabi! Ma ei tea, mida teha - mu väike õde neelas äsja pastapliiatsi alla!" - hüüab Juku telefonitorusse.
- "Sõidame kohe välja! Ja mida te seni ise ette võtta?"
- "Ma arvan, et katsun hariliku pliiatsiga kirjutada"
 
Mees on olnud tõsiusklik kristlane kogu oma elu. Kuid nüüd on haiglas ja vaagub elu ja surma vahel. Perekond kutsus kohale preestri, et vanamees saaks puhta hingena jumala palge ette ilmuda. Preester seisab voodi kõrval, mehe olukord tundub halvenevat ja ta annab käega märku, nagu tahaks midagi kirjutada. Preester annab mehele pliiatsi ja paberi, mees kirjutab oma viimaseid jõuvarusid kokku võttes midagi paberile ja sureb. Preester võttis paberi ja pani seda vaatamata paberi oma taskusse.
Matustel, peale viimase palvuse lõppu, meenub talle, et taskus on viimane sõna vanalt mehelt. Ütleb siis sugulastele, et mehel on kindlasti midagi mis ta tahtis kõikidele kohaleviibijatele peale surma öelda. Võtab taskust paberi ja loeb ette; „Astu samm vasakule. Sa seisad hapnikutoru peal.“
 

 

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Õnneks on turul mitmeid firmasid, kes on iPadi jaoks loonud ka pliiatseid. Neid võib leida nii jaemüügist kui ka näiteks oksjonikeskkonnast eBay.
Hinnatumad pliiatsid on AluPen, Wacom Bamboo Stylus, Kuel H10, aga ka Pogo Sketch Pro ja Architect Stylus. Nende hinnad jäävad enamasti 25 euro piirist alla ja aitavad eelkõige neid, kes pigem harjunud pliiatsi ja kaustikuga.
"Oskus märkmeid teha mõjutab tehnoloogiat" PM 17.09.2012


*************************
 

Müügis olevat teost nimetas Sander suurepäraseks leiuks, millel assistent tundis ära Triigi käekirja. “Pliiatsiga signatuur on samas isegi palja silmaga suhteliselt möödavaadatav. Ka ekspertides pole see mingit kahtlust äratanud, on tõesti väga iseloomulik Triigi pintslitöö”, selgitas ta. “Signatuur on kirjutatud grafiitpliiatsiga õrnalt värske värvi sisse, mis peaks tähendama, et see on valminud koos teosega.”
"Nikolai Triik ja tema võimalik kunstiteos" EP 25.09.2012


*************************

Üle pikkade aastate nopin rööpjoonlaua ning pliiatsi abil paberkaardilt
teekonnapunkte, et neid siis ükshaaval käsi-GPS-si sisestada juhuks, kui
kogu elektroonika äkitselt nässu peaks minema.
Marko Matvere "Meri ja kuked. NORDEA ILMAREIS 2.oktoober 2010 - 17.juuni 2012" 2012


*************************

Nõuanne oma süsteemi korrastamiseks on väga lihtne: Kui kasutad pliiatsit
ja paberit, siis on reegliks - KÕIK ÜHES KOHAS! Kui kasutad arvutit ja telefoni, siis on reegliks - KÕIK IGAL POOL!  T.Tallermaa "Sina pead juhtima autot, mitte auto sind." Direktor NR12, 2012

*************************

"Säravaid pliiatseid, kes kasvõi 14-aastaselt saaksid hakkama rahvusvahelise
korporatsiooni juhtimisega, ei ole palju."
Eveliis Kund-Zujev "Kuidas ma kõrgharidusega tööle sain" EP 29.01.2013


*************************

Katse käigus kasvatasid kaks Darwinit potitäit kanaari paelrohtu mitu päeva
pimedas ruumis. Seejärel panid nad potist 12 jala (umbes 3,6 meetrit)
kaugusele hästi väikese gaasilambi ja keerasid leegi nii madalaks, et "nende
oma silm ei seletanud seemikuid ega paberile tõmmatud pliiatsijoont". Vaid
kolm tundi hiljem olid taimed silmnähtavalt nõrga valguse poole kooldunud.
Daniel Chamovitz  "Mida taim teab. Teejuht meelte maailma" Imeline Teadus
2013


*************************

Keskel istuv tüdruk on õnnelik ketsiomanik. Teised vaatavad õhinaga õpetaja
poole, kes jagab kingituseks toodud pliiatseid.
Aime Jõgi "Keenia tüdrukud murdsid südame" Tartu PM 20.02.2013


*************************

Seejärel tuleb valida sobiv konteiner ja see korrektselt märgistada.
"Algselt peab aardes lisaks konteinerile sisalduma ka logiraamat, pliiats ja
geopeituse juhend".
Hanneli Rudi  "Moodsal ajal mängitakse peitust GPSiga" PM 22.02.2013


*************************

"Kahju, et mitte keegi ei võtnud ette ega kulutanud 20 minutit talle (Hugo
Chavez'ele) pliiatsiga paberil makromajanduse aluste selgitamiseks," ütles
üks PVDSA (Petroleos de Venezuela) juhtidest Guardiani ajakirjanikule Rory
Carollile.
Tõnis Oja "Chaveze pärand" PM 09.03.2013

 

*************************
 

Esialgi ei suutnud ta muud, kui pliiatsit käes hoida. Haiglast hakkas ta saatma kaastöid ajalehtedele.
Raadio kolleegid pidasid Valdo Pandi üleminekut televisiooni loogiliseks sammuks. Merika Rõtova meenutab: "Kui Valdo Pant televisiooni läks, siis ta ükskord vastas minu küsimusele, et miks ta läks, ütles, et seal on nii palju abilisi! Ta ütles: "Seal on isegi selleks, et pliiatsit teritada, eraldi tütarlaps olemas.
Ene Hion. "Valdo Pant - aastaid hiljem" 2013


*************************

Binoklid, välipäevik, pliiats ja kellaosutid on töös nagu igal õhtul.
Siiri Konks "Tuuletallaja. Matsalu minu elus ja minu elu Matsalus" 2013


 *************************
 

Oma esimeste tuśi või värvipliiatsitega lõuendile tehtud töödega üllatas
Vint nii kunstisõpru, kolleege kui ka kriitikuid.
"Lõuendile joonistada on päris mõnus, kuigi pliiats ja sulg ei jookse sellel
nii hästi kui paberil," räägib uue võtte algataja.
Tiina Kolk "Nauditav rännak võrratuil maastikel" PM 12.03.2013


*************************

Eeskujuks Lippmaa enese selgelt loetavad, püstkirjas ning hoogsalt ümarate
tähtedega täidetud leheküljed, kus jätkus ruumi nii silmale kui parandustele ja
täiendustele. Kirjutatud enamjaolt pliiatsiga, milliseid laual topsis tippteravana
hulgakaupa tegutsema kibeles, kustutuskummid – hall, punane,
piimjas – ärksa valvurina topsi kõrval reas.

Śeff võttis töökaitset temale omase tõsidusega. Vähemalt ühel korral - sest rohkem
ei mäleta, et ta oleks end nõnda tähtsasse asjasse seganud. Kõik füüsika sektori
töötajad kamandati sektori kitsavõitu koridori, rahvast sai murdu, ja siis astus Śeff
ette ning instrueeris meid järgnevalt: “Töökaitse on väga oluline, see kaitseb teie
tervist. Sellega seoses keelan edaspidi kasutada kustutuskummiga pliiatseid.
Sest kui te sellise pliiatsiga oma teksti kustutate, ja vaatate lähemalt, mida te olete
kustutanud, siis võite torgata endal silma peast. Palun, kirjutage vihikusse alla, et
olete instrueeritud.” Mis ka üksmeelselt juhtus.

Sama selge, asjakohane on tema töölaud. Pabereid hulkade ja rahvaste kaupa, ent
pakid kõik ilusti täisnurkade all, joonlaud ja kustutuskummid ja pliiatsid ja postmargid samuti – ja kui veidi ei ole, siis nihutab aeg-ajalt, et oleks.

Paberid nõustuvad täisnurkselt vaikides, kustutuskumm püsib paigal, kuid ideaalselt terav pliiats prillitoosi ja käekella vahel ootab oma uut võimalust.
Tiit Kändler “Endel Lippmaa. Mees parima ninaga” 2012


*************************


Need meenutavad eemalt vaadates fotot - nii hästi kontrollib kunstnik reaalsust pliiatsiga. Näitusesaali ukse juures on postamendi otsas suur fotokaamera.. See on kokku pandud kolme- kuni neljasajast pliiatsist.
Raimu Hanson "Kunstnik kontrollib joonistades reaalsust" Tartu PM 29.04.2013


*************************

Meil nüüd samasugune võitlus käimas, nagu see oli Vabadussõjas. Kohane oleks seepärast võtta märk, mis tuletaks meelde Vabadussõda, kõige paremini meie sõdurite vahvuse aumärgist. Küsisime, kas lossis on Eesti entsüklopeedia olemas, muidu laseksin tuua enda juurest. Teener tõi meile ja vaatasime siis Vabadusristide pilte, kõige tüüpilisem oli mõõk käega, mis meeldis ka Himmlerile. Ta laskis tuua lehe paberit ja pliiatsi ning joonistas selle pildi raamatust maha. Pean ütlema, et tema joonistas kiiresti ja hästi, oli vist joonestamise õpetaja koolis.
H.Mäe "Kuidas kõik teostus. Minu mälestusi" 2005. Tsitaat raamatust: Rauno Võsaste "Johannes Soodla" 2013


*************************

Enne kui ma Virginia Beachi lendasin, andis Jon mulle ühe tahvlikese. Sellel oli pliiatsiga tehtud joonistus, millel oli kujutatud Delta võitlejat ja Little Birdi.
Originaaljoonistuse oli teinud Delta snaiper vanemseersant Randy Shughart ning see leiti pärast seda, kui mees ise oli Somaalias surma saanud.
Mark Owen "EI ühtegi kerget päeva" 2013


*************************

Kui veebel oli üle vaadanud Parkkoneni ja mõne teise üsna tõsised vigastused, määras ta neile kergemad tööd. Võis saada ka täieliku vabastuse või isegi saatekirja laagri hospitali. Selle kirjutas ta kosmosepliiatsiga kuskilt rohekaspruunist paberist rebitud ebamäärase kujuga paberitükile ja kritseldas oma nime alla. Mingisuguseid ametlikke blankette ei kasutatud kunagi ja ilmselt neid polnudki.
Pentti Sürjä "Raskas jotos. Sotavankien kertomaa" 1987. Tsitaat raamatust Pekka Kauppala "Vangilaagrite teedel" 2013


*************************

Teisalt tekib mõnikord tunne, et mõnel lapsel pole üldse vanemaid. Eriti väiksemate õpilaste puhul on mul tunne, et nad on tulnud kooli ilma igasuguse eelneva koduse ettevalmistuseta, mitte keegi pole neil aidanud koolikotti pakkida ega veenduda, et neil on kõik vajalikud raamatud ja pliiatsid kaasas. Üks mu nooremate klasside õpilastest pole kooli algusest saati suutnud tulla kooli kirjutusvahendiga.
Katharina Stadtler "kiri Eesti koju" eurokratt 1/2013


*************************

Minu isiklikus elus hakkas paljugi muutuma pärast seda, kui olin alustanud stipendiumi teel doktoriõpinguid Illinoisi Tehnoloogiainstituudis. Esialgu polnud mul uues elupaigas Chicagos kohaliku eestlaste kogukonnaga vähemaidki sidemeid, kuni kohtusin Tõnu Vandereriga. Neil pävil õppis ta sama linna ühes teises koolis arhitektuuri. Tõnu oli hea huumorimeelega ja tundis peast vist iga eesti laulu, kuid näitas samas kõiges piinlikku täpsust ja organiseeritust. Teda külastades märkasin, et koguni pliiatsid olid kirjutuslaua serval pikkuse järgi reastatud.
Rein Luik "Insener Luige paraboloid" 2007


*************************

Kui ma olin umbes kümneaastane, siis tuli meie tallu üks kaabu ja portfelliga härrasmees mõneks nädalaks kostile. Võõras sõi koos meiega, aga muidu istus oma toas laua taga ja tõmbas pliiatsiga kriipse. Tegelikult oli mees insener, kelle ülesandeks
oli naabruses asuva Kohala mõisa viinavabriku uuendusprojekti tegemine.
Oli kevadine aeg. Uudisimuliku poisina käisin pärast tunde vaatamas, kuidas ta tegutses. Suur valge paber, hulk teritatud pliiatseid ja joonlaudu, nii kõveraid kui sirgeid, olid laual laiali. Minu küsimusele, mida ta teeb, vastas mees, et mängib arhitekti.
Tiina Kolk "Ajakangal ajalooline arhitektuur. Fred Tomps" PM AK 25.05.2013


*************************

Ma kasutasin operatsiooni ajal kauteriseerimismeetodit, see tähendab elektrilist "pliiatsit", peatamaks väiksemaid veritsusi. See on täiesti tavaline meditsiiniline meetod, kuid eeldab, et patsient enne pliiatsi kasutuselevõttu maandatakse näiteks selja või reie külge kleebitava väikese matallplaadiga. Kui mitte, saab patsient elektrilöögi.
Ala Bashir ja Lars Sigurd Sunnanaä "Saddami usaldusmees" 2004


*************************

Lisaks tuttavatele tundliku lõhkeainega täidetud mehhaanilistele pliiatsitele ja sulepeadele viskavad venelaste lennukid nüüd alla ka väikesi esmaabipakke, mis sarnanevad Saksa esmaabipakkidega. Kui pakk lahti teha, plahvatab ülitundlik detonaator ning põhjustab tõsiseid näo- ja kõhuvigastusi.
"Põrgu Idarindel" 2013


*************************

Ka meie mälus on toimunud katkestusi ja mõned asjad polegi ehk väärt, et neid igavesti meeles hoida, kuid suuline pärimus oma eheduse ja emotsionaalsusega on siiski midagi püsivamat ja põlisemat kui paberkandjal või virtuaalarhiivid. Kerge on endas kahtlema hakata, haarata pliiatsi, paberi, fotoka, kaamera, diktofoni järele, teha klõps, märkida üles. Milleks meile mälu? Nii paigutame pildi, laulu, tunde või mõtte kuhugi virtuaalsele kõvakettale, vahel ka paberile, kuhugi meist väljapoole, ja mõtleme, et see on seal alles. Aga kas see on alles ka meis endas?
Kristiina Ehin "XXI VILJANDI PÄRISMUUSIKA FESTIVAL FOLGILEHT" 25. - 28. juuli 2013


*************************

Iris avab uhiuue karbi värvipliiatseid ja võtab valge kaustiku lahti.
"Ma ei  joonista midagi, proovin lihtsalt pliiatseid," ütleb ta.
Piret Kooli "Moosekantide argipäev: Iirisega maailma lõpus" LP 20.07. 2013

*************************

Sellega on minu üritus astunud tohutu sammu edasi. Nädal tagasi ei tahtnud Hanski ja Erardi õieti paberit ja pliiatsitki välja võtta, et märkmeid teha. Nüüd soovib valitsus talletada iga minu sõna. Ma kehitan õlgu ja ütlen: "Mul ükskõik."
John Grisham "VÄLJAPRESSIJA" 2013

*************************

Ooperirepertuaar esitati kinnitamiseks keisrile ja Aleksander III tõmbas Rimski-Korsakovi alati maha. Kogu direktsioon, ka autor ise, tundsid hästi Aleksander III "rohelist pliiatsit".Teatrite direktor ei puutunud siin järelikult asjasse.
VÜRST SERGEI MIHHAILOVITS VOLKONSKI. KODUMAA. 2013

*************************

Hoidsin pead liikumatult, õngitsesin taskust pliiatsi ja märkmiku ning visandasin õnnetuse põhjuse ning kirjelduse, kuidas see kulges. Lend ei pidanud tühja minema. Võtsin taskuräti ning sidusin selle nina kõrguselt ümber pea, et appitõttajaid säästa vaatepildist, mida mu nägu pakkus.
Hanna REITSCH. Lendamine - mu arm! 2008

**************************

Inimesed on muutunud. Valijad pole ka enam loll amorfne mass, kes ei tea midagi, kes pole mitte midagi näinud jne. Valijaks võib olla ka inimene, kes töötab pool aastat Londonis ja pool aastat Eestis, ning talle tuleks väga teistmoodi põhjendada, miks ta peaks Eestisse makse maksma või siin elama. Neile ei piisa pirukate ja pastapliiatsite jagamisest.
Heili Sibrits. SÕNA MUUDAB MAAILMA. Intervjuu Tiit Ojasooga. POSTIMEES 19.10.2013 TEATER AK

*************************

“Terav pliiats” tahab ise luua, otsustada ja vastutada. Noored tahavad ise mõtelda, ise leida, ise otsustada, ise vastutada – nad on valmis ka eksima ja sellest õppima. Kui me neid oma hindamatute kogemustega suunama hakkame, jalutavad “teravamad pliiatsid” lihtsalt minema sinna, kus nendes nähakse annet ja potentsiaali
Peep Aaviksoo ÄP 12.11.2013

****************************

Tõeline viga oli selles, et leidsin jopetaskust väikese noa - tegelikult ohutu, ma teritasin sellega tütre pliiatseid. Peas välgatas mõte, et seda keelt peaks lõunamaa poeg ju tundma.
Gunnar Press. Härra sportlane Viljar Loor. 2013

*************************

Värvipliiatsitest meie elus. Kõik on läinud tegelikult hästi. Ma siiani usaldan Eestit ega kavatse kuhugi lahkuda. Värvipliiatseid on minu kodus külluses. Küsisin nelja-aastaselt tütrelt, millist värvi ta värviks valitsuse. "Mis on valitsus?" küsis süütu hing. Ma seletasin nii, nagu uskusin. "Roosat värvi," vastas laps. Tema on Eesti kodanik, tulevane valija, tema veel usaldab. Tema on aus. Täiesti siiras. Meie kõik oleme rikutud. Palun, poliitikud ja perekonnad, ühe keti lülid, ärge lõhkuge nendes usku aususesse. Eriti mitte värvipliiatsitega.
Ainar Ruussaar. POLIITIKUTE PLIIATSID. PM 23.11.2013

*************************

Lastel on kodus nii palju põnevaid ja interaktiivseid seadmeid, aga koolis tulevad paberi, pliiatsi ja raamatu juurde. Kontrast on liiga suur.
Kalev Aasmäe. Eesti tarbijad on altid tehnoloogiauuendustele. PM 2012.2013

**************************

Harilik pliiats krabiseb ja sahiseb vaheldumisi, taustal kõlab Bachi "Air" ja ma tahan teada, millal on poseerimiseks sobiv aeg? "Õige aeg on end just küpsemas eas maalida lasta, ja ka siis, kui sa pole üliõnnelik. Sest õnnelik pilt võib jääda lõpuks väga tühi," mõtiskleb kunstnik.

Kuidas viia asjad lõpule? Aapo Pukk annab paar soovitust, kuidas alustatud töö ära lõpetada ja kuidas astuda esimene samm.

  1. Terita pliiatseid, sest see on väga meditatiivne tegevus.

  2. Pane iga päev kasvõi üks mõttevälgatus kirja.

  3. Suhtle Loojaga (Jumalaga), see on võimalus ennast enesest distantseerida.

  4. Hoia käepärast palju erinevaid harilikke pliiatseid, et kriips ei jääks tegemata, sest see pliiats oli liiga nüri, liiga kõva või liiga pehme.

  5. Pane enda voodi kõrvale üks pakk paberit ja pliiatsid ning igal õhtul või hommikul, tee sinna kasvõi üks kriips, pane pliiats käest ja mõtle - ma tegingi midagi. Nädalaga oled vormis.

  6. Sea valmis oma töötamise koht. Olgu su ümber valgus, puhtus, kord jne.

Piret Kooli. Aapo Pukk: maalides näen mõtteid, mis alles ootavad. LP 01.02.2014

*************************

Tsitaat Saaremaalt Leisi Keskkoolist, kus minule õpetas joonestamist õp. Raul Pauts, kes iseloomustas joonestuse tunnis toimunud töö käigus nähtut, kui õpilane lükkas pliiatsit piki joonlauda enda ees "et ega sa sõnnikukäru ei lükka" :)  Aivar Risti meenutus 31.01.2014, kes lõpetas Leisi Keskkooli 1983. aastal, nii et tegevus võis toimuda 80 - 83 aastate vahel.

*************************

Tatjana Vorobjova(17) võttis eelmisel sügisel kätte pliiatsi ja hakkas joonistama. Lihtsalt enda lõbuks. Ta portreteerib tuntud inimesi. Neiu ütleb, et joonistada on ta alati osanud, aga pole seni oma oskuste lihvimisega vaeva näinud. "Joonistamine aitab mul ennast väljendada ja viib mõtted lendama".                                                     Liilit Kirss. SAI LADY GAGALT KIITA. Kroonika 31.01.2014

**************************

Salvadori vend on samas Mehhiko haridussüsteemi Indiana Jones: igal aastal laob ta eesli selga koorma pliiatseid ja töövihikuid ning tungib läbi võsa Vasekanjonisse, et täiendada kanjoni põhjas asuvate koolide tagavarasid. Christopher McDougall. JOOKSJANA SÜNDINUD.2013

*************************

Kaduv kunst: arhitekt pliiatsi ja pintsliga.                                                     Kas pliiatsi asemel on arvuti ja elektri puudumisel peatub ka arhitektuurne mõte? Või on siiski mingid protsessid veel masinatest puutumata? Kas selles eksisteerib mingi põlvkondlik piir?                                                                                                                     Leele Välja. EP 21.03.2014

*************************

Vanasti oli kombeks toimetusele kirjutada. Nüüd joonistatakse. LUGEJA HAARAB PLIIATSI                                                                                                                      "Te intervjuud veensid mind selles, et vanasõna, nagu oleks üks pilt parem kui tuhat sõna, ei peagi iga kord paika"                                                                                                      PM arter 19.04.2014

*************************

Jah, on olemas hulk õpetusi, kuidas valmistada grafeeni nn Scotch-teibi meetodiga, mille eest grafeeni avastajad Andre Geim ja Kostja Novosjolov Manchesteri ülikoolist 2010. aastal ka Nobeli füüsikapreemia said. Nad kasutasid pliiatsisüdamikes olevat grafiiti, millest teibi külge jäänud kihte järk-järgult eemaldades jäi ränioksiidist alusele tõesti lõpuks ainult ühe aatomikihi paksune süsinikukiht. Tükati, mitte ühtse kihina.                                                                                                                                      Heiki Suurkask. Imelist grafeeni oodatakse juba pikisilmi tootmisse. EP 07.05.2014

*************************

Vaadates Miyazaki senist loodusest inspireeritud loomingut, võib tuule teema olla ajendatud ka soovist püstitada ausammas nii enesele kui ka stuudiole Ghibli: on ju mõlemad jäänud animatsiooni juures truuks paberile ja pliiatsile, kõndides sellega vastutuult ja eirates tehnoloogilist, arvutikeskset arengut.                                             Mait Laas. Legendi luigelaul. Hayao Miyazaki uue filmi esimene mulje on petlikult lihtsakoeline. PM AK 24.05.2014

*************************

Viimane käsikirjaline pliiatsisissekanne on dateeritud 9. septembril 1940 ja kinnitab, et major Mere on saadetud ajutiseks teenimiseks kindralmajor Kasekampi käsutusse. Rauno Võsaste. Ain Mere Valel poolel. 2014

*************************

1. Esita ajule väljakutse ja sunni teda tegema asju teisiti kui tavaliselt. Näiteks kui oled paremakäeline, kirjuta Arto Aasa nimi paberile vasaku käega. Veel parem, kui üritad seda teha, pliiats varvaste või hammaste vahel. Et keha seejuures trimmis püsiks, pane kannikate vahele eurone münt ja hoia seda. Korda harjutust kolm-neli korda päevas.                                                                      
Mart Juur. ABIKS PRIIT PULLERITSULE. PM 11.10.2014 

*************************

Pliiatsitega mass marssis vägivalla vastu. Kadri Ibrus. EP 12.01.2015

*************************

Kasvõi kunstnukud - Richard Sagrits näiteks, kelle majas me Karepal suvitasime. Nende maja terassi ühe ukseäärse palgi peale on 1956. aastal hariliku pliiatsiga kirjutatud: "Siin puhkasid Harri, Leida, Tõnis, Toomas, Tiit ja Harry." Kusjuures ma mäletan, et sain Sagritsa naise Alice'i käest peksa, ikka korralikult vitsa.

Noor Toompere polnud aga mingi niisama liiba-laaba vend, väike vihane mehike oli juba ta sisse kolinud. Pulli tegi ta muidugi, noor mees ju, aga juba teismelisena oli ta päris terav pliiats. Piret Kooli. Harry Kõrvits: iseseisvus on meid kibestanud, naljastki ei saada enam aru. LP 17.01.2015

*************************

Ta võttis õllealuse ja pliiatsi. "Vaata nüüd," ütles ta ja tõmbas joone. "Siin on see ülevoolukanal Gatuni järve juures, ülevoolutamm on ehitatud väga kindlast materjalist. Aga 1907. aastal me loomulikult ei mõelnud õhurünnaku peale. Ma ei tea, kas sa suudad ette kujutada, kui palju vett on Panama kanalis ja millise surve see tekitab. Ühe lüüsi veega oleks miljoni elanikuga linn nagu Boston varustatud terveks päevaks.    " Erich Gimpel. Tõsilugu natsispioonist Ameerikas. AGENT 146. ERSEN 2015

*************************

Ühel hetkel oli kirjutamine nii automaatne, et ma isegi ei teadvustanud tegevust - lamp põlema, pliiats, märkmik, sõnad, tuli kustu. Käekiri oli võimatu, aga märksõnad sai ikka tuvastada. Kasu oli sellest ka, rahu tuli tagasi ja sain midagi enda ja unede kohta teada.   Ain Lutsepp: ei maksa end kellegi teisega võrrelda. Mitte ühelgi moel.  LP 31.01.2015

*************************

Katrin: Teisiti polnud mõeldavgi. Kuigi - enne seda oli hetk, mil meie erinevus ilmsiks tuli. Elo tahtis ju Tallinna Tehnikaülikooli majandust õppima minna ja siis käisimegi koos seal eksameid tegemas. Mulle reaalained suurt huvi ei paku, Elo on seevastu neis üsna terav pliiats.   Verni Leivak. ELO JA KATRIN. AVAMEELSELT. PM arter 14.02.2015

*************************

Lõuna ajal pühkis Edison Nikolale isegi pilku heitmata temast mööda, pillates märkuse, et tal on väga kiire päev ja ta saab temaga kokku pärast naasmist. Kuna Edison ei märkinud, kui kaua ta ära võiks olla, ei söendanud Nikola hoonest lahkuda, et ka ise lõunat süüa. Selle asemel uitas ta vabrikus ringi, kuni leidis inseneri, kes ei töötanud oma kolmjala taga, ja veenis teda seda koos pliiatsi ja suure paberilehega talle laenama.                                                                                                                                 Nikola jälgis, kuidas ta pliiatsit hoidev käsi joonist veidi parandab, selle siis laualt tõstis ja kergelt ühele küljele pöörates puhtas laborikitlis naisassistendile üle annab. ANTHONY FLACCO. Nikola TESLA - hullumeelne geenius.ERSEN, 2014

*************************

Punase pliiatsi abil firma tagasi. Eesti esimese suure majanduskriisi ajal kadusid paljud ettevõtted, mis olid kiire edu ajal seentena pärast vihma üles kerkinud. "Meilt võeti 1999. aastal kõik varad ära, kuna olime just Q-GSM maja ehitamiseks oma kiirelt kasvanud firmale pangalaenu võtnud," meenutab Peek. "Pankurid ei jätnud meile mitte midagi. Ettevõtte neljast asutajast igaüks sai seitsme aasta "tulemuspalgaks" vaid ühe krooni. Ma küsisin: "Kas mulle mu punase pliiatsi jätate?" Noored enesekindlad pankurid noogutasid armulikult."Siis saan ma oma firma tagasi." Saingi."                                                                                                                                                   Punane pliiats, mille abil mees tõesti oma firma tagasi sai - nii uskumatu, kui see ka ei tundu -, on Peegi rinnataskus tänaseni kaasas. Mitte seesama, lihtsalt punane, sest punasega dokumendis vigu märkides hakkavad need paremini silma ja neid on lihtsam analüüsida. direktor 6/2015

*************************

Päris mitmest selle kuu Inseneeria artiklist aimub seda, kui kaugele oleme vaid nappide aastatega jõudnud infotehnoloogia vallas. Minust vaevalt kolm aastat vanem Andrus Kõresaar, kes veel tänavu aasta noore arhitekti preemiale kvalifitseerus, meenutab intervjuus, kuidas ta omal ajal kooli joonestustundides ehitusprojekte pliiatsiga kalkale kandis ja pärast rapiidograafi abil tuśiga üle tegi. "Kuidas kõik oli ja mis ähvardab tulevikus" Erik Aru, Inseneeria NR 8(79), AUGUST 2015.

*************************

Kuidas on aga lood nii mõndagi painava tundega, et viskaks lihtsalt kõik pliiatsid ja pintslid nurka ning teeks midagi muud? "Iga päev peab joonistama kasvõi ühe kriipsu, siis hoiad aju joone peal," leiab kunstnik. "Sodi kas või paar kriipsujukut, et säiliks professionaalsus, et ei tekiks blokki."  "MARGUS LOKK, TARTU VÄRVIRIKAS KUNSTNIK", Madle Timm, arter NR34/803, 22. AUGUST 2015

*************************

Legendaarne teatrikunstnik Jaak Vaus eelistab arvutis töötamisele vana head paberit ja pliiatsit. Keiu Virro "Tänavused suvelavastused tulevad võimsate kijundustega"   EP 10.06.2016

*************************